Slezské kysané zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slezské kysané zelí
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | moucha |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 1840 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
120 g | Brambory |
200 g | Cibule |
2 g | Kmín celý |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 ml | Ocet kvasný lihový |
150 g | Slanina vepřová |
10 g | Sůl |
200 ml | Voda pitná |
1100 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 10,2mg |
Draslík | 329,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Kmín celý, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slezské kysané zelí postup přípravy receptu:
1 | Kysané zelí propereme, překrájíme, zalijeme vařící vodou, okmínujeme a dusíme doměkka. |
2 | Slaninu nakrájíme na malé kostičky, částečně ji rozpustíme a dorůžova na ni osmahneme drobně nakrájenou cibulku. Zasypeme prosátou moukou, zalijeme odvarem ze zelí, rozmícháme, přidáme syrové brambory a vše provaříme. |
3 | Do tohoto základu přidáme zelí, promícháme, dochutíme solí a octem a podusíme. |
Pocházím ze Slezska a takto připravovala zelí i moje maminka. Jen s tou změnou, že se zelí nepropírá, jedině by muselo být extrémně kyselé. Měli jsme své domácí. Na jedné straně se propere a pak se přidává ocet, no nevím.....Spíš bych ho nechala jak je a pak třeba malinko dosladila. Zelí je fajn, zahušťuji bramborou docela často. Až na tu jednu výhradu hodnotím kladně.
Zapomněla jsem napsat, že brambory buď jemně na struhadle rozetřeme nebo nastrouháme.