Provensálská štola - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Provensálská štola
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 1898 |
Ingredience
150 g | Cukr moučkový |
100 g | Cukr třtinový |
250 g | Kandované ovoce |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Mandle |
2 polévková lžíce | Martell cognac |
75 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka polohrubá |
100 ml | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Skořice mletá |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 105g |
---|---|
Cholesterol | 137,7mg |
Draslík | 339,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 4,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Cukr třtinový, Kandované ovoce, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Skořice mletá, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Provensálská štola postup přípravy receptu:
1 | Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Máslo utřeme v míse dohladka a vmícháme hnědý cukr. Mouku spojíme s 5ti lžícemi oleje a vmícháme do máslové směsi. Poté přidáme žloutky, prášek do pečiva, skořici, mandle nakrájené na plátky, kandované ovoce a koňak. Na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků a mísu na 15minut odstavíme. |
2 | Troubu předehřejeme na 220C. |
3 | Olejem vymažeme formu na biskupský chlebíček, nalijeme těsto a vložíme do trouby. Snížíme teplotu na 180C a pečeme 40minut. Hotovou štolu necháme vychladnout a vyklopíme. |
4 | Polevu vytvoříme ve vodní lázni z moučkového cukru a 2lžic vody. Vychladlou štolu potřeme pomocí štětce připravenou polevou. |