Základní kuřecí polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Základní kuřecí polévka
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | vorel |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (2%) |
ID receptu: | 19442 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
3 ks | Celer řapíkatý |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 ks | Cuketa |
1200 g | Kuře |
6 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Rozmarýn čerstvý |
10 ks | Šalvěj čerstvá |
1 špetka | Sůl |
5 ks | Tymián čerstvý |
2500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 180,0mg |
Draslík | 925,7mg |
Vláknina | 29g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 90,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Cuketa, Kuře, Rozmarýn čerstvý, Šalvěj čerstvá, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Základní kuřecí polévka postup přípravy receptu:
1 | Kuře zbavíme kůže. Zeleninu a cibuli nakrájíme nadrobno. |
2 | Ve velkém hrnci osmahneme na olivovém oleji drcený česnek a cibuli, dokud lehce nezhnědnou. Přidáme mrkev, celer a cuketu a za stálého míchání restujeme dalších 5 minut. |
3 | Přidáme bylinky a necháme provonět. |
4 | Do hrnce vložíme celé kuře a zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené. |
5 | Podle chuti přidáme sůl a pepř. Přivedeme k varu. Pak plamen snížíme, přikryjeme a necháme hodinu povařit, dokud není kuře hotové. |
6 | Z polévky vyndáme kuřecí kosti a podáváme. |
Poznámka
Pokud chceme vývar, scedíme zeleninu, bylinky a kuře. Výsledná scezená polévka bude čirý bujon.