Mořský jazyk na florentský způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mořský jazyk na florentský způsob
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 19580 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
8 krajíc | Chléb pšeničný (bílý) |
0,5 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
2 ks | Estragon |
2 kávová lžička | Hořčice v prášku |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
600 ml | Mléko polotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Pepř černý mletý |
800 g | Platýz - filety |
200 g | Potočnice |
8 ks | Rajčata |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
500 g | Špenát listový čerstvý |
3 špetka | Sůl |
5 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 215,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 15g |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 85,2mg |
Vitamín E | 5,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Chléb pšeničný (bílý), Cibule, Citronová kůra, Estragon, Muškátový oříšek, Platýz - filety, Potočnice, Rajčata, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice v prášku, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Mořský jazyk na florentský způsob postup přípravy receptu:
1 | Na mírném ohni přivedeme k varu estragon, mléko, citronovou kůru, cibuli a bobkový list, odstavíme a necháme 30 minut stát, aby se chuti promíchaly. |
2 | V hrnci rozpustíme máslo a rozmícháme v něm práškovou hořčici, mouku a postupně všleháme přecezené ochucené mléko. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme zvolna 2 minuty do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme smetanu ke šlehání, sýr, muškátový oříšek, podle chuti osolíme, opepříme a na povrch omáčky položíme pečicí papír, aby se neutvořil škraloup. |
3 | V osolené vodě vaříme půl minuty špenát, prudce ho ochladíme pod tekoucí vodou, necháme okapat, osušíme a rozložíme do zapékací misky vymazané máslem. |
4 | Omyjeme a osušíme rybí filety. Potom je osolíme, opepříme, sbalíme do závitků, upravíme je na špenát, zalijeme sýrovou omáčkou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 35 minut, aby sýr začal zlátnout. |
5 | Servírujeme s rajčaty, listovou zeleninou a křupavým bílým pečivem. |
Poznámka
Místo mořského jazyka můžeme použít jinou rybu s bílým masem.