Vařený losos - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařený losos
Vařený losos
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 19644 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
Majonéza s řeřichou | |
---|---|
1 polévková lžíce | Bazalka |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibulka jarní |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
230 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Řeřicha |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Vařený losos | |
1500 g | Losos obecný |
0,5 ks | Okurka salátová |
1800 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 147,8mg |
Draslík | 988,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,1mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cibulka jarní, Citronová šťáva, Řeřicha, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Losos obecný, Okurka salátová mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice Dijonská, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařený losos postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si řeřichovou majonézu: na jemno rozmixujeme žloutek, hořčici, česnek, bazalku, citrónovou šťávu a řeřichu. Stále mixujeme, po kapkách přidáváme olej. Když směs začne houstnout, začneme olej přilévat tenkým praménkem, dokud všechen nezpracujeme. Majonézu dáme do misky, vmícháme jarní cibulku, osolíme, opepříme, přikryjeme potravinářskou folií a uložíme do ledničky. |
2 | Omyjeme a osušíme lososa, odstraníme ploutve. Vložíme ho do kotlíku na ryby nebo velkého pekáče se silným dnem, přelijeme vývarem, na mírném ohni přivedeme k varu, ihned odstavíme a necháme vychladnout. Potom ho přeneseme na vrstvu papírových utěrek a osušíme. Hlavu i ocas odřízneme, stáhneme kůži nejprve z kulatější hřbetní části, potom z břišní části. Rozevřeme rybu, odřízneme maso od páteře. Půlku ryby opatrně převrátíme řeznou stranou navrch na mísu, na které ji budeme servírovat, vykostíme ji, druhou polovinu položíme na první. Přiložíme také hlavu a ocas, aby ryba vypadala jako by byla celá. |
3 | Na lososa klademe od ocasu plátky okurky, dáváme je přes sebe, aby vypadaly jako šupiny. Rybu také můžeme naporcovat a obložit až na talířích. |
4 | Servírujeme s řeřichovou majonézou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.