Nabízíme skvělý recept na hovězí guláš ze zadního hovězího masa. Uvařte ho na vídeňský způsob a dejte si ho třeba k obědu. Nejlepší je s houskovým knedlíkem.
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí guláš vídeňský
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | mala |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 20070 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
500 g | Cibule |
750 g | Hovězí maso zadní |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 kávová lžička | Majoránka |
1 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 110,1mg |
Draslík | 250,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Kmín celý, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí guláš vídeňský postup přípravy receptu:
1 | V kastrole na rozehřátém sádle restujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli asi 15 minut. Potom přisypeme mletou papriku, krátce promícháme a vložíme omyté, na kousky nakrájené hovězí maso. Za stálého míchání je opečeme ze všech stran. |
2 | Orestované maso osolíme, opepříme, vmícháme rajčatový protlak a zalijeme asi 2 dcl vody. |
3 | Do základu vsypeme kmín, ochutíme prolisovaným česnekem a za občasného míchání zvolna dusíme asi 1,5 hodiny. Během dušení přiléváme vodu, guláš se má pouze přichytávat, ne pálit. |
4 | Nakonec guláš okořeníme rozemnutou majoránkou a povaříme ještě 10 minut. Pokrm nazahušťujeme. |
5 | Podáváme s houskovými knedlíky, ozdobený oloupanou, na kolečka nakrájenou cibulí. |
Poznámka
Pokrm můžeme připravit i z hovězí kližky.
Guláš to je klasika hlavně pro chlapy. Tenhle ale vypadá skutečně velmi lákavě. Asi změním u nás zaběhnutou klasiku a udělám jim guláš jednou zase trochu jinak.
Jojo, už ho skoro mám a vypadá výborně, jen jsem dala mletý kmín, nemusím kmín celý :-)