Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Šárka Hnízdová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 20402 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
10 g | Bazalka |
1 ks | Celer - nať |
1 ks | Cibule |
1 ks | Cuketa |
400 g | Hovězí maso mleté |
130 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko odtučněné |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
400 g | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
60 g | Sýr Parmezán |
250 g | Těstoviny Lasagne |
150 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 74,1mg |
Draslík | 475,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 729,7mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Cibule, Cuketa, Hovězí maso mleté, Muškátový oříšek, Rajčata, Sůl, Sýr Parmezán, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Mléko odtučněné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Těstoviny Lasagne mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Na pánvi si rozehřejeme olej, na kterém opečeme za občasného míchání najemno nakrájenou mrkev, celer a cibuli, poté přidáme mleté maso a opékáme 5 minut, nezapomínáme míchat. Když je maso skoro hotové přidáme sůl a pepř a 5 minut maso ještě opékáme. |
2 | Nakonec přilijeme víno a vaříme další 3 minuty. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, cuketu a bazalku. Snížíme teplotu na minimum a vaříme další hodinu bez pokličky. Směs stále nezapomínejte občas promíchat a po případně dochutit. |
3 | Než se nám směs uvaří, připravíme si bešamelovou omáčku. V kastrolu rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a 1 minutu vaříme. Poté postupně přidáváme mléko a vaříme 10 minut. Když nám začne omáčka tuhnout přidáme muškátový oříšek a parmazán, ochutíme pepřem se solí. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 180°C. |
4 | Čtvrtinu omáčky rozetřeme na dno zapékací mísy a položíme 3 plátky lasagní a přikryjeme zbytkem masové směsi. Směs překryjeme polovinou zbylé omáčky a pokryjeme vrstvou lasagní, na kterou rozetřeme zbytek bešamelové omáčky. Posypeme parmazánem a na vrch naklademe kostičky másla a posypeme pepřem. |
5 | Můžeme péct. Po třiceti minutách pečení zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme 15 minut, aby byl povrch křupavý. Po vyjmutí z trouby lasagne hned nekrájíme, počkáme 5 minut a až potom nakrájíme a podáváme. |