Sarma ve špenátových listech - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sarma ve špenátových listech
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 21160 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
masová směs | |
---|---|
2 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
250 g | Hovězí maso zadní |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Rýže loupaná |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
350 g | Vepřová plec |
Sarma ve špenátových listech | |
1 ks | Cibule |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Olej slunečnicový |
2 dl | Rajčatová šťáva |
1 kg | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Voda pitná |
2 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 185,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 225,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 84,9mg |
Vitamín E | 10,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Rýže loupaná, Sůl, Vejce slepičí, Vepřová plec, Cibule, Olej slunečnicový, Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Pepř černý mletý, Mouka pšeničná hladká T 650, Rajčatová šťáva mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Sarma ve špenátových listech postup přípravy receptu:
1 | Špenátové listy dobře propereme, odřízneme z nich stonek a necháme odkapat. |
2 | Umyté vepřové a hovězí maso pomeleme na masovém strojku a dáme do mísy. |
3 | Osolíme, opepříme, přidáme pokrájenou cibuli, česnek a vajíčko. |
4 | Rýži propereme, uvaříme do poloměkka a doložíme k masu. |
5 | Všechno řádně promícháme a směsí naplníme špenátové listy. |
6 | Na každý list dáme lžíci masové směsi a pevně zabalíme. |
7 | Aby vznikl váleček, musíme okraje přehnout nejdříve ze stran a list pak stočíme jako palačinku. |
8 | V zapékací míse si na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, |
9 | na ni poskládáme těsně vedle sebe závitky a zalijeme rajčatovou šťávou. |
10 | Pekáč zakryjeme a vložíme do dobře vyhřáté trouby. |
11 | Dusíme při teplotě 175°C minimálně 1,5 - 2 hodiny. |
12 | Během dušení přiléváme vodu. |
13 | Ke konci vaření si v 0,5 dl vody rozmícháme mouku, vlijeme ji k závitkům a promícháme. |
14 | Sarmu podáváme se zakysanou smetanou. |