Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Pečený lilek 5 1
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (19%)
ID receptu: 21217

Ingredience

1 ks Lilek
300 g Mozzarella
1 dl Olej olivový
250 ml Omáčka rajčatová
1 špetka Pepř černý mletý
80 g Sýr Parmezán
1 špetka Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

16% Kalorie 316 kcal
Kilojoule 1 323kJ
2% Sacharidy 7 g
32% Tuky 24 g
47% Sodík 942 mg
36% Bílkoviny 20 g

Pečený lilek postup přípravy receptu:

1

Lilek na obou koncích seřízneme a nakrájíme na 5 mm silná kolečka. Kolečka rozložíme, posypeme solí a necháme 30 minut stát. Nastrouháme mozarrellu a parmezán a sýry odložíme. Prosolený lilek opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Pečící plech potřeme mírně olejem a rozložíme na něj v jedné vrstvě připravený lilek. Povrch lilků potřeme olivovým olejem a pečeme 5 minut v troubě předehřáté na 200°C. Poté kolečka lilku obrátíme, potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut. Lilek musí být křehký, ale ne příliš měkký. Troubu necháme zapnutou.

2

Zapékací misku nebo pekáč potřeme 1 lžící oleje, na dno vyskládáme část lilku, přelijeme částí rajčatové omáčky, posypeme trochou mozzarelly, podle chuti osolíme a opepříme. Další vrstvy připravujeme stejným postupem, dokud všechny suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka, na kterou nasypeme strouhaný parmezán.

3

Pečeme v předehřáté troubě 30 minut, před podáváním necháme pokrm 5 minut odpočinout.

Komentáře a hodnocení

 
bruschetta
Pečený lilek
Hodně podobně upravený lilek dělám v sezoně často. Sice to není příliš fotogenické jídlo, ale chuť je vynikající. Tentokrát jsem měla méně rajčatové omáčky, přidala jsem 2 rajčata na plátky. S bagetou prima večeře, jen mi tam chyběla bazalka, která k této kombinaci - lilek - rajčata - mozzarella - prostě patří smile Určitě ji dejte, nejlépe čerstvou grin

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept