Polévka čočková s párkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka čočková s párkem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 2123 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
100 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
150 g | Čočka jedlá |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Mrkev kořen |
2 ks | Párky jemné |
100 g | Petržel kořen |
1 ks | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 6,8mg |
Draslík | 480,2mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Čočka jedlá, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Párky jemné, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka čočková s párkem postup přípravy receptu:
1 | Nakrájenou cibuli a zeleninu podusíme na části másla, zalijeme do roviny vodou a dusíme. Jakmile bude zelenina měkká, rozmixujeme ji. |
2 | Ze zbylého másla a mouky si uděláme tmavší jíšku, zalijeme ji mlékem a vodou a rozmícháme dohladka. Poté k jíšce přidáme prolisovanou zeleninu a povaříme cca 10 min. |
3 | Párky rozkrájené na kolečka opečeme na kousku tuku a přidáme k polévce ke konci vaření. |
4 | Po odstavení polévku dle chutí dosolíme a posypeme jemně nasekanou petrželovou natí. |
Poznámka
Na tuto polévku můžeme použít zbytek vařené čočky anebo čočku předvařenou.
Dala jsem o trochu méně zeleniny, jíška je na oleji a cibulová. Mám ráda chuť kořenové zeleniny, většinou ji vařím nastrouhanou na nudličky přímo s čočkou. Do polévky se může nakonec přidat malinko octa. V postupu není nic psáno o vaření čočky. Prioritně používám na zalití jíšky vývar z čočky a pokud je málo, tak teprve přidám vodu.