Majonéza se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Majonéza se zeleninou
Majonéza se zeleninou
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21333 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
1,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
300 ml | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
1 špetka | Sůl mořská |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 370,2mg |
Draslík | 86,9mg |
Vláknina | 761,7mg |
Vitamín A | 434,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Citronová šťáva, Strouhanka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Majonéza se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Nejprve nadrobno nakrájíme česnek, který pak špičkou nože rozetřeme na pastu. Spolu se žloutky mixujeme, dokud se důkladně nespojí. Za stálého míchání přidáváme tenkým praménkem olivový olej, aby vznikla hustá majonéza. |
2 | Přidáme lžíci citronové šťávy a strouhanku a ještě krátce promixujeme. Podle chuti osolíme, opepříme a případně ještě dochutíme citronovou šťávou. |
3 | Omáčku přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou folií a vložíme do lednice, kde nám vydrží až 7 dní. |
Poznámka
Množství česneku se upravuje podle chuti, většinou se používají 2 stroužky na osobu. Podáváme v malé mističce uprostřed talíře ozdobeného syrovou zeleninou podle chuti. Vhodnou přílohou je křupavé bílé pečivo.