Plaka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plaka
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22071 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 kg | Candát obecný |
100 g | Celer bulvový |
4 ks | Česnek |
500 g | Cibule |
1 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Mrkev kořen |
1,5 dl | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
450 g | Rajčata |
5 polévková lžíce | Strouhanka |
5,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 592,3mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,4mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Citrony, Cukr krupice, Olej slunečnicový, Rajčata, Strouhanka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Candát obecný, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Plaka postup přípravy receptu:
1 | Candáta nebo kapra očistíme, vykucháme, omyjeme, celého posolíme, pokapeme citronem a odložíme na mísu. |
2 | Připravíme pekáč vymazaný olejem. Zeleninu očistíme a omyjeme. V pánvi rozehřejme olej, cibuli pokrájenou na kolečka osmažíme na oleji dozlatova, přidáme k ní nahrubo nastrouhanou mrkev a celer, promícháme a při mírné teplotě dusíme pod pokličkou. |
3 | Mezitím omytá rajčata rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část spaříme, oloupeme a pokrájíme na malé kostky, které přidáme k mrkvi s celerem a spolu dusíme. Druhou polovinu rajčat nakrájíme na kolečka a odložíme na misku. K podušené zelenině přimícháme hladkou mouku, mletou pálivou papriku, nasekaný česnek, sůl, pepř, bobkový list a přilijeme vodu. Vše promícháme a spolu dusíme asi 10 minut. |
4 | Dušenou zeleninu dáme do zapékací mísy, na ni položíme candáta, na kterého položíme plátky rajčat, pokapeme je olejem, posypeme strouhankou a cukrem, zakryjeme pokrývkou a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 45 minut. Během pečení zeleninu s rybou podléváme vodou a výpekem. |
5 | Candáta se zeleninou můžeme podávat i studeného. |