Malidžano-lilkový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Malidžano-lilkový salát
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 22210 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
6 stroužek | Česnek |
4 ks | Lilek |
0,5 dl | Olej olivový |
50 g | Ořechy vlašské |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr balkánský |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 44,5mg |
Draslík | 692,8mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Lilek, Ořechy vlašské, Sůl, Sýr balkánský mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Malidžano-lilkový salát postup přípravy receptu:
1 | Lilky omyjeme, osušíme, celé položíme na plech a upečeme je nasucho v troubě při 185°C. Upečené lilky mají až černou barvu. |
2 | Mírně vychladlé lilky sloupneme a v míse je rozmačkáme vidličkou. |
3 | Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný balkánský sýr, rozsekané vlašské ořechy, vše promícháme a podle chuti osolíme a opepříme. |
4 | V pánvičce rozehřejeme olej na vysokou teplotu a postupně ho vmícháme k lilkům. |
5 | Salát podáváme ozdobený nakrájenými kolečky rajčat. |
Pomazánku malidžano (zelený ajvar) znám z Chorvatska a moc jsem se na ni těšila. Musím ale konstatovat, že toto sice je docela dobrá pomazánka (pod slovem salát si přece jen představuju něco jiného), ale malidžano to není. U lilku chybí informace pro začátečníky, že se musí před tepelnou úpravou propíchat, jinak vám při pečení exploduje. Lilky se opékají nad grilem, tím získají kouřovou chuť a také by v malidžanu neměly chybět nad grilem pečené papriky. Nemůžu hodnotit kladně.