Chleba z vařených brambor - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 240 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chleba z vařených brambor
Celkový čas: | 240 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 190 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 22217 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
225 g | Brambory |
4 kávová lžička | Droždí sušené |
250 ml | Mléko plnotučné |
900 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
4 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 3,1mg |
Draslík | 135,3mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 196,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Droždí sušené, Olej rostlinný, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Chleba z vařených brambor postup přípravy receptu:
1 | Dvě chlebíčkové formy vymažeme tukem. |
2 | Nejprve v míse smícháme droždí s vlažným mlékem a necháme rozpustit. Přimícháme umleté vařené brambory, olej, sůl a droždí, střídavě mouku a vlažnou vodu. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 1 a 1/2 hodiny. Poté těsto "srazíme" a necháme ještě asi 40 minut kynout. |
3 | Z vykynutého těsta uděláme kuličky, které klademe ve 2 řadách do forem. Těsto necháme ještě asi 1 hodinu dokynout. |
4 | Troubu předehřejeme na 200°C a chleby pečeme asi 10 minut, poté teplotu stáhneme na 190°C a pečeme ještě asi 40 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly. |