Urmašice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Urmašice
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 22329 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
sirup | |
---|---|
1 ks | Citrony |
750 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
4 dl | Voda pitná |
Urmašice | |
2 dl | Jogurt bílý |
500 g | Máslo čerstvé |
1 kg | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 24,9mg |
Draslík | 14,6mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,7mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Voda pitná, Jogurt bílý, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Urmašice postup přípravy receptu:
1 | Moučník Urmašice dostal název, protože vytvořené tvary mají tvar datle (v arabštině slovo "urma" znamená datle). |
2 | K výrobě tohoto moučníku si nejdříve připravíme těsto. |
3 | V míse utřeme máslo do pěny, pak do něj za stálého míchání přidáme jeden žloutek a jedno celé vajíčko, pak zamícháme bílý smetanový jogurt. |
4 | Postupně přisypáváme hladkou mouku až do vymíchání hladkého těsta, které dáme na pomoučený vál. |
5 | Válečkem rozválíme placku vysokou asi 2 cm a vykrajovátkem nebo pomocí skleničky vykrajujeme tvary podobné datlím. |
6 | Koláčky poskládáme na plech, který jsme si vymazali máslem a vložíme je do rozehřáté trouby. |
7 | Pečeme při 200°C přibližně 20 - 25 minut dozlatova. |
8 | Během pečení si připravíme sirup: |
9 | v menším hrnci si do 4 dl vody rozmícháme 750 g cukru, vanilkový cukr a vaříme při mírné teplotě do zhoustnutí. |
10 | Když je dostatečně hustý, přidáme do něj citronovou šťávu |
11 | a odstavíme. |
12 | Upečené koláčky Urmašice narovnáme na mísu a přelijeme je hustým sirupem. |
13 | Sirup necháme do koláčků zcela vsáknout, potom podáváme. |