Sevdidžan - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sevdidžan
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22356 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Citrony |
450 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
150 g | Krupice dětská |
200 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vejce slepičí |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 66,6mg |
Draslík | 23,2mg |
Vláknina | 627,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Krupice dětská, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sevdidžan postup přípravy receptu:
1 | Do mísy si dáme 200g cukru a 4 žloutky, vyšleháme si je do pěny, pomalu za stálého míchání přidáváme rozpuštěné máslo, smetanu a nastrouhanou citronovou kůru z omytého, osušeného citronu. |
2 | Přes síto přisypeme k žloutkovému krému hladkou mouku a krupici, promícháme a lehce vmícháme vyšlehaný tuhý sníh ze 4 bílků. |
3 | Koláčovou formu si vymažeme máslem a piškotové těsto sevdidžan do ní nalijeme a upečeme v troubě při 175°C. Pečeme přibližně 25-30 minut. |
4 | Během doby, kdy se nám peče těsto, si uvaříme sirup z 1 dl vody, vanilkového cukru a 250 g krupicového cukru. Vaříme ho jen 5 minut. |
5 | Koláč polijeme uvařeným sirupem a ještě chvíli necháme v troubě. |
6 | Vychladlý pokrájíme na porce a podáváme. |