Bratislavské hovězí plátky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bratislavské hovězí plátky
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 224 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
30 g | Celer bulvový |
200 g | Cibule |
750 g | Hovězí maso zadní |
30 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
500 ml | Mléko polotučné |
80 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g | Mrkev kořen |
50 g | Okurky nakládané |
50 g | Protlak rajčatový |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
30 g | Sůl |
150 g | Tuk |
500 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 67,7mg |
Draslík | 108,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 66,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Okurky nakládané, Sůl, Tuk mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Protlak rajčatový, Smetana 12% (konzumní), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bratislavské hovězí plátky postup přípravy receptu:
1 | Hovězí maso (nebo hovězí roštěnec) opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, na okraji nařízneme a osolíme. Zprudka je opečeme po obou stranách na třetině tuku. |
2 | Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a zpěníme ji na 2/3 tuku. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme opečené maso a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme horkou vodou. |
3 | Měkké plátky vyjmeme do čistého kastrolu. Šťávu částečně vydusíme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vývarem ze zeleniny a mlékem a rozšleháme. Přidáme rajčatový protlak a za občasného promíchání provaříme. |
4 | Před koncem varu přilijeme smetanu a přes hustý cedník omáčku procedíme na plátky masa. |
5 | Oloupanou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, uvaříme v osolené vodě doměkka a spolu s okurkami nakrájenými na nudličky a s hráškem přidáme do omáčky. |
6 | Nakonec dochutíme solí a vše krátce povaříme. |
Poznámka