Ořechový koláč z Athén - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ořechový koláč z Athén
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22405 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
150 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
50 g | Mandle |
65 g | Máslo čerstvé |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g | Ořechy vlašské |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
4 ks | Vejce slepičí |
sirup | |
80 g | Cukr krupice |
1 dl | Martell cognac |
0,3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 105,9mg |
Draslík | 263,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Vejce slepičí, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Martell cognac mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ořechový koláč z Athén postup přípravy receptu:
1 | V míse utřeme cukr s máslem do pěny, přidáme postupně 4 žloutky, skořici a prosátou mouku s práškem do pečiva a umícháme těsto, do kterého následně vmícháme posekané ořechy (2 lžíce si odložíme na posypání). Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do máslem vymazané koláčové formy, zarovnáme a posypeme 2 lžícemi odložených ořechů. |
2 | Formu s těstem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 175°C přibližně 35 minut. |
3 | Mezitím si uvaříme sirup ze 1/4 litru vody a 80 g cukru. Vodu s cukrem vaříme do zhoustnutí, pak přilijeme 1 dl koňaku, zamícháme a odstavíme. |
4 | Upečený koláč vyjmeme z trouby, polijeme ho sirupem, ozdobíme plátky mandlí a necháme vychladnout. |