Chleba se sušenými švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 245 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chleba se sušenými švestkami
Celkový čas: | 245 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 200 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 22478 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
1 polévková lžíce | Droždí sušené |
30 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
175 ml | Mléko - podmáslí |
410 g | Mouka polohrubá |
80 g | Mouka pšeničná celozrnná |
55 g | Ořechy vlašské |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
1 kávová lžička | Sůl |
225 g | Švestky sušené |
2 g | Tuk |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 91g |
---|---|
Cholesterol | 7,7mg |
Draslík | 486,6mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Ořechy vlašské, Soda jedlá, Sůl, Švestky sušené, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mléko - podmáslí, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná celozrnná, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chleba se sušenými švestkami postup přípravy receptu:
1 | Připravíme plech, který vymažeme tukem. |
2 | Sušené švestky povaříme, vodu slijeme (necháme si asi 70 ml vody ze švestek na namočení droždí), švestky vypeckujeme a nakrájíme. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 15 min odstát. |
3 | V míse smícháme obě mouky se solí, jedlou sodou a špetkou pepře. Do směsi vmícháme změklé máslo, posekané švestky, vlažné podmáslí, droždí a řádně promícháme. |
4 | Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba 2 hod kynout. Do vykynutého těsta vmícháme sekané ořechy, uděláme z těsta velkou veku, položíme na plech a necháme ještě asi 40 min dokynout. |
5 | Do vykynutého chleba uděláme nožem šikmé zářezy, chleba potřeme mlékem a v troubě předehřáté na 220°C pečeme asi 15 min, poté teplotu snížíme na 190°C a dopečeme dokud chleba nezezlátne, tedy asi 30 min. Na mřížce necháme chleba vychladnout. |