Linecký koláč mřížkový

100 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
751 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
44 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
7 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Koláčovou formu vymažeme tukem.
  • 2
    Rybíz (případně jiné bobuloviny) smícháme s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem.
  • 3
    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, soli a ze 115 gramů změklého másla. Poté přidáváme jen tolik mléka, abychom těsto spojili. Utvoříme z něj jednu menší a jednu větší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
  • 4
    Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala okraje a dno pomažeme jednou lžící rozpuštěného másla. Na těsto klademe ovoce spolu s třiceti gramy másla pokrájeného na kostičky. Rozválíme i druhou kouli, rádlem nakrájíme proužky, které křížem položíme na ovoce, okraje obou placek spojíme, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme patnáct minut. Poté teplotu stáhneme na 180 °C a koláč pečeme dalších čtyřicet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme ho pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.