Roštěná na smetaně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Roštěná na smetaně
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 226 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 g | Bobkový list |
100 g | Cibule |
50 g | Citrony |
30 g | Cukr krupice |
1000 g | Hovězí roštěnka níz. peč. |
50 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 g | Nové koření celé |
50 ml | Ocet kvasný lihový |
1 g | Pepř černý mletý |
500 ml | Smetana 12% (konzumní) |
30 g | Sůl |
100 g | Tuk |
700 ml | Voda pitná |
250 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 92,5mg |
Draslík | 337,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 1,7mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,7mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citrony, Cukr krupice, Nové koření celé, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí roštěnka níz. peč., Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Roštěná na smetaně postup přípravy receptu:
1 | Hovězí roštěnec opláchneme a nakrájíme na roštěnky. Mírně je naklepeme, na okrajích blánu nařízneme a osolíme je. Na části tuku je po obou stranách prudce opečeme. |
2 | Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky a osmahneme na zbylém tuku. K zelenině přidáme nové koření, pepř, bobkový list a omytý citron nakrájený na plátky. Základ zastříkneme octem, zalijeme částí vody a vložíme roštěnky. Pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a doléváme vodou. |
3 | Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté mouky, rozředíme vodou a rozšleháme. Za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně 20 minut. |
4 | Během varu přilijeme smetanu. |
5 | Nakonec omáčku procedíme a dochutíme solí, cukrem a octem. Ještě krátce povaříme. |
Poznámka
Stejným způsobem připravíme i hovězí plátky na smetaně.