Koláč s broskvemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s broskvemi
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 22620 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
4 ks | Broskve |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
100 g | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
205 g | Máslo čerstvé |
285 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 polévková lžíce | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
6 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 122,8mg |
Draslík | 367,3mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,4mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 58,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Broskve, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Muškátový oříšek, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Koláč s broskvemi postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. |
2 | V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a 175 gramů másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj jednu větší a jednu menší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky. |
3 | Na pomoučeném vále vypracujeme větší kouli těsta dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj a dáme na patnáct minut do chladničky. |
4 | Mezitím sloupneme broskve tak, že je vhodíme na pár sekund do vroucí vody a poté do studené. Broskve vypeckujeme, nakrájíme na plátky a smícháme s citronovou štávou, cukrem, maizenou a mletým kořením. |
5 | I z druhé koule na válu vyválíme placku, z níž vykrajujeme tvary lístků, na nichž vytvoříme žebroví. |
6 | Těsto ve formě vyndáme z lednice, pomažeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe od středu plátky broskví a pokapeme rozpuštěným máslem. Na broskve pokládáme lístky těsta, začneme od kraje a v kruhu se dostaneme do středu. Těsto potřeme vajíčkem, v troubě předehřáté na 220 °C pečeme koláč asi deset minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba čtyřicet minut. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout. |