Koláč s hruškami a čokoládou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s hruškami a čokoládou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 55 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 22629 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
115 g | Čokoláda na vaření |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
3 ks | Hrušky |
115 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
125 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 315,3mg |
Draslík | 156,1mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrušky, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s hruškami a čokoládou postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme tukem. |
2 | V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, krupicového cukru, špetky soli a másla. Přidáme jeden žloutek, šťávu z citronu a vody jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout. |
3 | Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje. Dno těsta posypeme ustrouhanou čokoládou, na ni naskládáme plátky hrušek, které jsme oloupali a zbavili jádřinců (můžeme skládat do různých vzorů). Ovoce polijeme vejcem, které jsme našlehali s jedním žloutkem, smetanou a vanilkovým cukrem smíchaným s moučkovým cukrem. |
4 | Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi deset minut. Teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi dvacet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečicím papírem. Upečený koláč podáváme teplý. |