Koláč s pomeranči - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s pomeranči
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 22839 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
200 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Džem meruňkový |
150 g | Mandle |
155 g | Máslo čerstvé |
230 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Pomeranče |
250 ml | Pomerančová šťáva |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 107,8mg |
Draslík | 590,8mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 84,5mg |
Vitamín E | 10,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Mandle, Pomeranče, Pomerančová šťáva, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem meruňkový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Koláč s pomeranči postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme tukem. |
2 | V míse utvoříme žmolenkové těsto z 215 g prosáté hladké mouky, špetky soli a 100 g másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky. |
3 | Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje těsto přes okraj, odkrojíme je a koláč dáme na 15 minut do chladničky. |
4 | V rendlíčku umícháme 150 g cukru s pomerančovou šťávou a za stálého míchání vaříme asi 10 minut až se utvoří sirup. |
5 | Dva velké pomeranče řádně omyjeme, osušíme a neoloupané nakrájíme na plátky o tloušťce 5 mm. Plátky vložíme do sirupu a 10 minut pomalu vaříme. Poté plátky vyjmeme, necháme okapat a zchladnout. Plátky nakrájíme na poloviny a odložíme stejně jako sirup. |
6 | Oloupané mandle jemně umeleme. Šlehačem našleháme do pěny 55 g změklého másla se zbývajícím cukrem, přidáme rozšlehané vejce, umleté mandle, 15 g mouky a 2 lžíce sirupu. |
7 | Meruňkový džem mírně nahřejeme, těsto, které jsme nechali vychladit v lednici, vyndáme, dno pomažeme nahřátým džemem a do formy vlijeme mandlovou směs. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut. Až koláč vychladne, poklademe ho plátky pomeranče. Zbylý sirup vaříme dokud nezhoustne a potřeme jím koláč. |