Opočené tousty se slávkami a mušličkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Opočené tousty se slávkami a mušličkami
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22843 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
400 g | Chléb toastový |
300 g | Mušle slávky |
300 g | Mušle srdcovky |
50 ml | Olej olivový |
100 g | Petržel kudrnka |
100 g | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 21,0mg |
Draslík | 621,6mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 144,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,8mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Chléb toastový, Mušle slávky, Mušle srdcovky, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Opočené tousty se slávkami a mušličkami postup přípravy receptu:
1 | Mušličky dáme do mísy, zalijeme je studenou vodou se 2 hrstkami |
2 | hrubé soli a necháme alespoň 2 hodiny pročišťovat. Slávky pod tekoucí studenou vodou očistíme a omyjeme. Nasekáme petrželku, oloupáme stroužky česneku a lehce je podrtíme. |
3 | Do 2 pánví nalijeme po 1 lžíci olivového oleje, přidáme 1/2 stroužku oloupaného česneku, trochu nasekané petrželky a malou sklenku bílého vína. Do jedné pánve přidáme mušličky, do druhé slávky, obě zakryjeme pokličkami a prudce povaříme, dokud se mušle neotevřou. Vyhodíme ty, které se neotevřely. Vyloupané dáme do mísy. Přes síto na ně scedíme tekutinu, v níž se vařily. |
4 | V jiné pánvi osmažíme na oleji zbývající 1 a 1/2 stroužku česneku a papričku, potom oboje vyjmeme a vyhodíme. Přídáme slávky, mušličky a zalijemem je scezenou omáčkou, v níž se vařily a necháme ji zprudka vypařit. Nakonec všechno posypeme nasekanou petrželkou. |
5 | Nasucho opečeme na pánvi nebo v troubě krajíčky chleba, jakmile budou opečené, překrojíme je na poloviny a navršíme na ně připravené mořské plody. Všechno urovnáme na plochou mísu a horké podáváme. |