Krémový koláč s kokosem
65 min.
Ingredience
- 625mililitrůMléko plnotučné
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusCukr vanilka
- 1špetkaSůl
- 105gramůMáslo čerstvé
- 140gramůCukr moučkový
- 4lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 140gramůKokos - mletý (Kopra)
- 140gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 65mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
641 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
41 g
Sacharidy
61 g
Vláknina
6 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a sedmdesáti pěti gramů změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky.
- 2Předehřejeme troubu na 220 °C.
- 3Na pomoučeném vále z těsta (část dáme stranou na dva proužky, které spleteme a uděláme z nich ozdobný okraj) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj. Pomažeme okraj vodou a přitiskneme k němu upletené proužky. Dno koláče propícháme vidličkou, položíme na něj pergamenový papír, poklademe fazolemi a pečeme v předehřáté troubě asi dvanáct minut. Poté papír a fazole odstraníme a pečeme ještě asi dvanáct minut. Koláč necháme vychladnout.
- 4Asi šedesát gramů kokosové moučky rozprostřeme na plech a v troubě pečeme do růžova za občasného míchání.
- 5V míse rozšleháme žloutky s vejci a šlehačkou. Směs vlijeme do rendlíku, přidáme cukr, vanilkový cukr a maizenu, řádně rozšleháme. Zahříváme na mírném plameni za stálého míchání asi dvě minuty, vmícháme na kousky nakrájených čtyřicet pět gramů másla a neopražený kokos. Hmotu vlijeme na upečené těsto a necháme zchladnout. Poté posypeme upraženým kokosem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.