Závin s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Závin s jablky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22937 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
100 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
85 g | Hrozinky |
8 ks | Jablka |
500 g | Listové těsto |
170 g | Máslo čerstvé |
55 g | Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce | Rum |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
30 g | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 59,0mg |
Draslík | 441,6mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 147,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrozinky, Jablka, Ořechy vlašské, Rum, Skořice mletá, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Závin s jablky postup přípravy receptu:
1 | Plech vyložíme pečícím papírem. |
2 | Hrozinky namočíme do rumu. |
3 | Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky. V míse plátky smícháme se skořicí, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a šťávou. Poté vmícháme hrozinky a posekané ořechy. |
4 | Troubu si předehřejeme na 190°C. |
5 | Na mírně pomoučeném vále rozválíme těsto do tvaru obdélníku. Potřeme je rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou, lžící poklademe těsto jablkovou směsí a srolujeme. Závin položíme na plech švem dolů, aby se nám při pečení nerozevřel. |
6 | V předehřáté troubě pečeme asi čtyřicet pět minut. Hotový závin posypeme moučkovým cukrem. Můžeme závin podávat teplý i studený. |
Dávám palec nahoru, použila jsem jen o dost méně másla, cukru jsem dala dle potřeby a na posypání povrchu jsem moučkový cukr smíchala s vanilkovým cukrem.
Z 500 g těsta jsem měla dva záviny na délku plechu.