Jednoduchý recept

Kvašené okurky

  • Evropa
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
4
Skvělý recept
4 1 Kvašené okurky 5 1
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 5 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 22966
Kategorie: Oblohy

Ingredience

1 ks Česnek
2 ks Kopr čerstvý
2,2 kg Okurky
20 g Pepř černý mletý
60 g Sůl
2 l Voda pitná
50 g Žemle tuková

Nutriční hodnoty jedné porce

3% Kalorie 60 kcal
Kilojoule 249kJ
3% Sacharidy 12 g
1% Tuky 1 g
146% Sodík 3 g
4% Bílkoviny 2 g
Kvašené okurky

Kvašené okurky postup přípravy receptu:

1

Nejvhodnější jsou tvrdé, štíhlé, podle možnosti stejně velké (cca 8 cm) okurky. Nejdříve je namočíme na 15 minut do studené vody a jemně kartáčkem očistíme veškerou nečistotu. Několikrát propláchneme a necháme osušit na utěrce. Oba konce okurek seřízneme, aby se lák lépe dostal dovnitř.

2

Na lák vaříme vodu se solí 5 minut, potom necháme vychladnout. Opereme kopr, oloupeme česnek. Na dno pětilitrové lahve dáme polovinu kopru, poklademe první vrstvou okurek natěsno, vsypeme polovinu česneku, pepře a druhou polovinu kopru. Na to dáme další vrstvu okurek, druhou polovinu česneku a pepře a zalijeme slanou vodou. Housku opečeme nasucho na pánvi, zabalíme do gázy(bude se pak lépe vyjímat z lahve), vložíme do láhve a přitlačíme okurky. Láhev zakryjeme utěrkou nebo ubrouskem a postavíme na místo, kde je rovnoměrná teplota (do 25 stupňů), ale nesvítí slunce. Nálev se po několika hodinách začne zakalovat a kvasit.

3

Za tři dny vyjmeme jednu okurku a na zkoušku rozkrojíme. Jestli jsou na řezné ploše světlé skvrny, je potřeba nechat okurky ještě 1-2 dny kvasit. Pokud je řez stejnoměrně světlý, vyjmeme housku, oslizlé okurky propláchneme ve studené vodě a uložíme v plastové nádobě i s nálevem, který přecedíme na okurky. Podáváme vychlazené, okapané, nejlépe půlené nebo pokrájené do salátu.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
4
Skvělý recept