Kvašené okurky

45 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
60 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
1 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
3 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejvhodnější jsou tvrdé, štíhlé, podle možnosti stejně velké (cca 8 cm) okurky. Nejdříve je namočíme na 15 minut do studené vody a jemně kartáčkem očistíme veškerou nečistotu. Několikrát propláchneme a necháme osušit na utěrce. Oba konce okurek seřízneme, aby se lák lépe dostal dovnitř.
  • 2
    Na lák vaříme vodu se solí 5 minut, potom necháme vychladnout. Opereme kopr, oloupeme česnek. Na dno pětilitrové lahve dáme polovinu kopru, poklademe první vrstvou okurek natěsno, vsypeme polovinu česneku, pepře a druhou polovinu kopru. Na to dáme další vrstvu okurek, druhou polovinu česneku a pepře a zalijeme slanou vodou. Housku opečeme nasucho na pánvi, zabalíme do gázy(bude se pak lépe vyjímat z lahve), vložíme do láhve a přitlačíme okurky. Láhev zakryjeme utěrkou nebo ubrouskem a postavíme na místo, kde je rovnoměrná teplota (do 25 stupňů), ale nesvítí slunce. Nálev se po několika hodinách začne zakalovat a kvasit.
  • 3
    Za tři dny vyjmeme jednu okurku a na zkoušku rozkrojíme. Jestli jsou na řezné ploše světlé skvrny, je potřeba nechat okurky ještě 1-2 dny kvasit. Pokud je řez stejnoměrně světlý, vyjmeme housku, oslizlé okurky propláchneme ve studené vodě a uložíme v plastové nádobě i s nálevem, který přecedíme na okurky. Podáváme vychlazené, okapané, nejlépe půlené nebo pokrájené do salátu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.