Zapečená polenta se sýrem a špenátem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečená polenta se sýrem a špenátem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 23066 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 špetka | Koriandr mletý |
145 g | Mozzarella |
1 špetka | Muškátový oříšek |
20 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
500 g | Polenta |
3 dl | Smetana 12% (konzumní) |
500 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Gorgonzola |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 101g |
---|---|
Cholesterol | 71,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 12g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,1mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 84,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Koriandr mletý, Mozzarella, Muškátový oříšek, Polenta, Špenát listový čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Sýr Gorgonzola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečená polenta se sýrem a špenátem postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V kastrůlku rozehřejeme olej a smažíme cibulku, koriandr a prolisovaný česnek asi 5 minut, dokud cibulka nezměkne. |
2 | Ve vroucí vodě oblanšírujeme špenát asi 1 minutu, poté ho opláchneme ve studené vodě, necháme okapat a vymačkáme přebývající vodu. V kastrůlku smícháme špenát, smetanu, nadrobenou gorgonzolu, muškátový oříšek, sůl a pepř, pomalu přivedeme k varu. Odstavíme a přelijeme do zapékací mísy. |
3 | Na špenátovou směs rozložíme střídavě plátky polenty a plátky mozzarelly a dobře je do špenátu zatlačíme. Pečeme asi 15 minut, dokud směs nebublá. |
4 | Gril rozehřejeme na vysokou teplotu, vložíme na něj zapečenou polentu a necháme grilovat asi 1-2 minuty, dokud povrch nezhnědne. |