Plněné slávky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněné slávky
Plněné slávky
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 23072 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
100 g | Chléb konzumní |
150 g | Houby čerstvé |
60 g | Máslo čerstvé |
7 g | Mušle slávky |
60 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
5 g | Sůl |
200 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 18,5mg |
Draslík | 339,3mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,7mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Mušle slávky, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Plněné slávky postup přípravy receptu:
1 | Necháme máslo změknout na pokojovou teplotu. Slávky očistíme, dobře je omyjeme a dáme do hrnce s vodou. Do hrnce přilijeme 1 lžíci oleje, víno a přidáme trochu nasekané petrželky. Hrnec zakryjeme poklicí a při střední teplotě slávky chvíli za občasného potřesení povaříme, aby se otevřely. |
2 | Slávky scedíme, neotevřené vyhodíme. Tekutinu, v níž se vařily, procedíme jemným sítem a uschováme. S1ávky vyloupeme a dáme do mísy. Polovinu skořápek odložíme stranou. Očistíme houby, opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a nahrubo pokrájíme. Chlebovou střídu zalijeme tekutinou z vařených slávek, kterou jsme si uschovali. |
3 | Oloupeme 1 stroužek česneku, vykrojíme z něho případný zelený střed a česnek jemně nasekáme se zbylou petrželkou, kterou jsme předtím omyli a osušili. Dáme česnek s petrželkou do pánve se 2 lžícemi oleje, přidáme nahrubo nasekané houby a vše několik minut prudce osmažíme. Stáhneme pánev ze sporáku a necháme obsah zchladnout. Do mísy dáme změklé máslo, přidáme dobře scezenou houbovou směs a vymačkanou chlebovou střídu. Vše osolíme, opepříme a promícháme. |
4 | Vezmeme skořápky, které jsme předtím odložili. Do každé dáme po 1 lžíci připravené směsi a tu urovnáme do tenké vrstvy. Navrch vždy položíme jednu slávku a na ni další vrstvu směsi. Naplněné skořápky dáme do olejem vytřené ohnivzdorné nádoby a necháme asi 10 minut zapékat v troubě předehřáté na 200°C. Hotový pokrm podáváme horký. |