Recept

Švestkový koláč se skořicovou žmolenkou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (84%)
ID receptu: 23369

Ingredience

130 g Cukr krupice
140 g Cukr moučkový
1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
255 g Mouka pšeničná hladká T 650
225 g Máslo čerstvé
2 kávová lžička Skořice mletá
2 kávová lžička Tresť vanilková
4 ks Vejce slepičí
700 g Švestky

Nutriční hodnoty jedné porce

43% Kalorie 856 kcal
Kilojoule 3 580kJ
30% Sacharidy 108 g
57% Tuky 43 g
3% Sodík 66 mg
23% Bílkoviny 13 g

Švestkový koláč se skořicovou žmolenkou postup přípravy receptu:

1

Troubu předehřejeme na 180 °C.

2

Dortovou formu o průměru 25 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.

3

Švestky opláchneme, rozpůlíme a zbavíme pecek, necháme okapat.

4

Žmolenkou směs připravíme smícháním 115 gramů hladké mouky, skořice, krupicového cukru (nejlepší je tmavý) a 85 gramy pokrájeného másla. Hotovou žmolenku odložíme.

5

V míse mixerem našleháme moučkový cukr se 140 gramy změklého másla do pěny. Poté postupně přidáme vejce a esenci. Zvlášť si smícháme 140 gramů prosáté mouky s kypřícím práškem a postupně sypkou směs vmícháme do máslové směsi.

6

Hotové těsto vlijeme do formy, poklademe půlkami švestek a posypeme žmolenkovou směsí tak, aby byly švestky zakryté.

7

Koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je koláč hotový. Ve formě necháme koláč vychladnout, poté jej vyndáme z formy a přeneseme na servírovací talíř. Žmolenka musí být na vrchu.

Poznámka

Místo švestek lze použít i jiné ovoce. Například meruňky, ryngle a pod.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept