Báječný čokoládový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Báječný čokoládový dort
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23464 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
225 g | Čokoláda na vaření |
225 g | Cukr moučkový |
55 g | Kakao - prášek |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
115 g | Máslo čerstvé |
115 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
6 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 499,3mg |
Draslík | 300,8mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kakao - prášek, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Tresť vanilková, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Báječný čokoládový dort postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 °C. |
2 | Tři menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. |
3 | Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem, solí a kakaem. |
4 | V rendlíku rozpustíme máslo a sebereme z něj pěnu. |
5 | Ve vodní lázni mixujeme asi deset minut vejce s cukrem a vanilkou do husté pěny. Poté přimícháme mouku a rozpuštěné máslo. |
6 | Hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny, až se těsto odděluje od stěn formy. |
7 | Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. |
8 | K přípravě krému rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a odstavíme. Poté vmícháme změklé máslo a žloutky. |
9 | Smetanu vyšleháme do pevné pěny. |
10 | Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně přidáme cukr a znovu vyšleháme. |
11 | Ušlehanou šlehačku vmícháme do čokolády a opatrně "zabalíme" sníh z bílků. Krém necháme v chladničce alespoň půl hodiny vychladit. |
12 | Krémem spojíme korpusy a potřeme celý dort. |