Slávky na kari - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slávky na kari
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23543 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
50 g | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Jablka |
30 g | Kari koření |
1 ks | Mrkev kořen |
1 kg | Mušle slávky |
70 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
5 g | Sůl |
350 g | Těstoviny Fusilli |
100 ml | Víno bílé |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 92g |
---|---|
Cholesterol | 80,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 561,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 53,9mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Jablka, Kari koření, Mušle slávky, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní), Těstoviny Fusilli mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Slávky na kari postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme česnek a cibuli, oškrábeme mrkev a očistíme celer. Všechnu zeleninu omyjeme, cibuli nasekáme, celer pokrájíme, mrkev nakrájíme na kolečka a stroužky česneku rozdrtíme. Oloupeme jablko a pokrájíme na kostičky. |
2 | Oškrábeme slávky, omyjeme a dáme do pánve. Přidáme stroužek česneku, lžíci oleje, petrželku, víno a při střední teplotě za občasného potřesení pánví necháme otevřít. |
3 | Pánev stáhneme ze sporáku, vyloupeme slávky ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Tekutinu, v níž se vařily, přecedíme přes sítko a uschováme. |
4 | Do pánve nalijeme zbývající olej, rozehřejeme a osmažíme nasekanou cibuli, pokrájenou mrkev a celer, stroužek česneku a na kostičky pokrájené jablko. |
5 | Přidáme kari, sůl, pepř a vše promícháme. Přilijeme 1 dl uschované tekutiny z vaření slávek a povaříme. Protlačíme směs sítem do pánve, přilijeme smetanu a necháme zčásti vyvařit. Přidáme vyloupané slávky a prohřejeme. Uvaříme těstoviny v dostatečném množství osolené vody a smícháme s připravenou omáčkou na kari. Posypeme petrželkou, promícháme a pokrm podáváme horký. |