Rizoto po námořnicku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto po námořnicku
Rizoto po námořnicku
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 23667 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Česnek |
20 g | Máslo čerstvé |
1 kg | Mušle slávky |
1 ks | Mušle srdcovky |
80 g | Olej olivový |
20 g | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
300 g | Rýže Basmati |
1 ks | Šalotka |
5 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 76,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,2mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Mušle slávky, Mušle srdcovky, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel - nať, Rýže Basmati mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Rizoto po námořnicku postup přípravy receptu:
1 | Mušle omyjeme a vložíme do osolené vody, aby se pročistily. Pak scedíme. Oloupeme šalotku a nasekáme. Oloupeme česnek a podrtíme. Spaříme rajčata a pokrájíme na kostičky. |
2 | Do pánve nalijeme lžíci oleje, přidáme česnek a plody moře, posypeme nasekanou petrželkou, pod pokličkou za občasného zatřesení pánve necháme na prudkém ohni otevřít. Stáhneme pánev z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a plody moře, které se neotevřely. Scedíme tekutinu z jejich vaření a uschováme. |
3 | V pánvi osmažíme nasekanou šalotku, přisypeme rýži a za občasného zamíchání smažíme 1-2 minuty. Zalijeme bílým vínem a necháme na prudkém plameni vyvařit. Přiléváme postupně rybí vývar, uvedeme do varu a střídavě přiléváme i tekutinu z vaření plodů moře. Rýži vaříme 15-18 minut. |
4 | Pět minut před koncem vaření přidáme rajčata nakrájené na kostičky, vyloupané měkkýše a nasekanou petrželku. Rizoto al dente stáhneme z ohně, vmícháme na kousíčky pokrájené máslo, necháme pod pokličkou dojít a horké ho podáváme. |