Rýžový salát se slávkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový salát se slávkami
Rýžový salát se slávkami
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23673 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
60 ml | Citronová šťáva |
1 ks | Citrony |
1 kg | Mušle slávky |
80 g | Olej olivový |
50 g | Olivy černé |
1 ks | Paprika červená |
60 g | Petržel - nať |
300 g | Rýže předvařená (parboiled) |
5 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 78g |
---|---|
Cholesterol | 70,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 100,3mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Citronová šťáva, Citrony, Mušle slávky, Paprika červená, Rýže předvařená (parboiled), Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Olivy černé, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Rýžový salát se slávkami postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme česnek a podrtíme. Omyjeme petrželku a jemně nasekáme. Nasekáme papričku. Odrhneme slávky a dobře omyjeme. Scedíme, vhodíme do pánve, přilijeme bílé víno, přidáme česnek, nasekanou petrželku, olej a necháme pod pokličkou na středním plameni za občasného zatřesení pánví otevřít. |
2 | Pánev stáhneme z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a slávky, které se neotevřely. Scedíme tekutinu, uschováme. Očistíme papriku a pokrájíme na kostičky. Rýži vaříme asi 15 minut. |
3 | V misce smícháme citronovou šťávu se solí, nasekanou papričkou a zbývajícím olejem. Rozšleháme. Přidáme 2 lžíce tekutiny z vaření slávek a vše rozšleháme. Přidáme vyloupané měkkýše, kostičky papriky a černé olivy, vše přelijeme polovinou připravené zálivky z oleje a citronové šťávy |
4 | Ryži scedíme al dente a zalijeme zbývající zálivkou. Promícháme se směsí vyloupaných měkkýšů a papriky. Posypeme nasekanou petrželkou a hotový salát podáváme ozdobený klínky citronu. |