Žluté rizoto s plody moře - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žluté rizoto s plody moře
Žluté rizoto s plody moře
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 23683 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Cuketa |
150 g | Garnát obecný |
30 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mušle slávky |
300 g | Mušle srdcovky |
70 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
60 g | Petržel - nať |
300 g | Rýže Basmati |
60 g | Šafrán |
200 g | Sépie |
5 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 163,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 408,9mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,8mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cuketa, Mušle slávky, Mušle srdcovky, Sépie, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rýže Basmati, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Žluté rizoto s plody moře postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme mušličky a vhodíme na několik hodin do mísy plné studené osolené vody. |
2 | Odrhneme důkladně slávky, omyjeme pod studenou vodou a scedíme. Očistíme sépie, sloupneme z kůže, vykucháme, promyjeme a pokrájíme na proužky. |
3 | Cuketu pokrájíme na kolečka, petrželku nasekáme najemno, oloupeme cibuli a česnek, cibuli jemně nasekáme a stroužek česneku mírně podrtíme. |
4 | Slávky a mušličky dáme do různých pánví, přidáme do každé lžíci oleje a stroužek česneku, lžíci bílého vína a trochu petrželky a na mírném ohni za občasného zatřesení pánvemi necháme slávky a mušličky pod pokličkou otevřít. |
5 | Pánve stáhneme z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a shromáždíme v míse. Skořápky a slávky a mušličky, které se neotevřely, vyhodíme. |
6 | Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko. |
7 | Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme 2-3 minuty očištěné sépie a ocásky garnátů. Osolíme, opepříme a vyjmeme a dáme stranou. |
8 | Do stejné pánve vložíme máslo a osmažíme nasekanou cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání osmažíme. Přilijeme bílé víno a necháme na prudkém plameni vyvařit. |
9 | Postupně přiléváme vařící rybí vývar a vaříme v něm rýži 15-18 minut. |
10 | V polovině vaření přidáme do rýže šafrán, rozmíchaný v troše vařícího vývaru. |
11 | Rozehřejeme olej, smažíme 2-3 minuty na kolečka pokrájené cukety, osolíme a opepříme. |
12 | Pět minut před koncem vaření přidáme do rýže pokrájené sépie, ocásky garnátů, vyloupané slávky a vyloupané mušličky, osmažené cukety a petrželku. |
13 | Hotové rizoto podáváme horké. |