Játrová terina - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Játrová terina
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 23685 |
Kategorie: | Paštiky, Aspiky, Teriny |
Ingredience
mleté maso | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Paštikové koření |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
5 cl | Sherry brandy |
100 g | Strouhanka |
1 polévková lžíce | Sůl |
250 g | Telecí plec |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
3 ks | Vejce slepičí |
600 g | Vepřová plec |
Játrová terina | |
1 ks | Bránice |
3 ks | Cibule |
250 g | Játra vepřová |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
100 g | Slanina vepřová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 555,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 14g |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Strouhanka, Sůl, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Vepřová plec, Cibule, Játra vepřová, Slanina vepřová mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Sherry brandy, Telecí plec, Bránice, Máslo čerstvé, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Paštikové koření nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Játrová terina postup přípravy receptu:
1 | Den před přípravou játrové teriny namočíme vepřovou bránici (vepřovou síťku) do studené vody. |
2 | Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a podusíme na másle. Kadeřavou petrželku propláchneme a drobně nakrájíme. Omytá vepřová játra nakrájíme na malé kousky. Vepřovou a telecí plec omyjeme, pokrájíme na kousky, které pomeleme na masovém mlýnku a odložíme do mísy. |
3 | K mletému masu přidáme játra, podušenou cibuli, petrželku, sůl, černý pepř, lžičku drhnutého tymiánu, vejce, paštikové koření, strouhanku, brandy a vše důkladně promícháme. |
4 | Nádobu na terinu (nejlépe se hodí kameninová nádoba) vyložíme bránicí a konce necháme viset přes okraj nádoby. Pak ji naplníme masovou směsí a povrch uhladíme. |
5 | Uzenou slaninu nakrájíme na tenké proužky, z nich vytvoříme na povrchu mřížku a zakryjeme ji přečnívajícími konci bránice. Nádobu uzavřeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme hodinu, potom víko z nádoby odložíme, aby se mřížka ze slaniny dopekla dozlatova. |
6 | Upečenou játrovou terinu necháme vychladnout a do chladničky. |