Polévka z mořského jazyka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z mořského jazyka
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23787 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
100 g | Bambusové výhonky konzervované |
2 ks | Cibule |
150 g | Fazolové lusky zelené |
10 g | Houby sušené |
1000 g | Mořský jazyk |
80 ml | Olej olivový |
80 ml | Omáčka sójová |
60 g | Petržel - nať |
45 ml | Sherry brandy |
5 g | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 120,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 263,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,6mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bambusové výhonky konzervované, Cibule, Fazolové lusky zelené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Mořský jazyk, Olej olivový, Omáčka sójová, Petržel - nať, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka z mořského jazyka postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby necháme nabobtnat v misce s vlažnou vodou. Oškrábeme z ryby šupiny, vykucháme, uřízneme hlavu, vyjmeme páteř a vyřízneme plátky. Hlavu a páteř omyjeme, dáme do mísy, přilijeme sójovou omáčku a necháme 15 minut stát. |
2 | Očistíme cibulky a nakrájíme na kolečka. Petrželku nasekáme. Fazolky povaříme 8 minut v osolené vodě a dáme stranou. |
3 | V pánvi osmažíme cibulky. Přilijeme sherry a necháme vyvařit. Přidáme rybí hlavu a páteř se sójovou omáčkou, zalijeme litrem vody a pomalu uvedeme do varu. |
4 | Přidáme nabobtnalé houby a vše vaříme asi 20 minut. Vyjmeme rybí hlavu a páteř a obsah hrnce propasírujeme sítem a osolíme. |
5 | Scedíme bambusové výhonky, pokrájíme a dáme stranou. K propasírované polévce, kterou dále vaříme, přidáme rybí plátky pokrájené na kousky. Po 10 minutách přidáme fazolky, pokrájené bambusové výhonky a zbývající olej. Hotovou polévku prohřejeme, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme. |