Těstoviny po námořnicku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Těstoviny po námořnicku
Těstoviny po námořnicku
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23804 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
50 g | Anglická slanina |
50 g | Celer řapíkatý |
2 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
300 g | Chobotnice |
120 g | Cibule |
150 g | Fazole červené |
50 g | Mrkev kořen |
300 g | Mušle slávky |
50 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
40 g | Petržel - nať |
60 g | Rajčata |
300 g | Sépie |
5 g | Sůl |
120 g | Těstoviny Fusilli |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 149,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 724,1mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,9mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Celer řapíkatý, Česnek, Chilli paprička, Chobotnice, Cibule, Fazole červené, Mušle slávky, Rajčata, Sépie, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Těstoviny Fusilli mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Těstoviny po námořnicku postup přípravy receptu:
1 | V míse s patřičným množstvím studené vody necháme 12 hodin bobtnat fazole. Oloupeme cibule, odkrojíme spodek mrkve, oškrábeme ji, očistíme celer, oloupeme stroužky česneku. Takto připravenou zeleninu omyjeme, cibuli nasekáme společně s celerem a mrkví. |
2 | Scedíme fazole, nasypeme je do hrnce, zalijeme patřičným množstvím studené vody, přidáme jeden stroužek česneku, nasekanou cibuli, nasekanou mrkev a nasekaný celer, trochu omyté petrželky, na mírném plameni vše 1 hodinu vaříme. Teprve ke konci vaření fazole osolíme. V polovině vaření scedíme polovinu fazolí, protlačíme je sítem a vrátíme do hrnce. |
3 | Mezitím spaříme ve vařící vodě rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, dáme do cedníku okapat a pokrájíme. Omyjeme zbylou petrželku, nasekáme ji, hrubě nasekáme slaninu a dáme ji stranou. Vykucháme sépie a chobotničku, stáhneme z nich vnější blánu, promyjeme je, osušíme a pokrájíme na kousky. Odrhneme slávky a omyjeme je. |
4 | Vhodíme slávky do pánve, nalijeme na ně lžíci oleje, přidáme trochu nasekané petrželky a na středním plameni je pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít. Vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je stranou. Skořápky a neotevřené slávky vyhodíme. |
5 | V pánvi osmažíme na 2 lžících oleje nasekanou cibuli a nasekaný česnek společně s papričkou a nasekanou slaninou, aniž bychom je nechali zbarvit. Přidáme pokrájená rajčata a pokrájené měkkýše, trochu osolíme a podusíme asi 5 minut za občasného zamíchání dřevěnou vařečkou. |
6 | V patřičném množství osolené vody uvaříme těstoviny, přidáme je do fazolové minestry, přidáme slávky a směs s měkkýši, vše ještě |
7 | 2 minuty povaříme. Zalijeme minestru zbývajícím olejem, posypeme zbývající petrželkou a podáváme. |