Bohdalovský závitek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bohdalovský závitek
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 240 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Brambory |
13 g | Česnek |
200 g | Cibule |
30 g | Hořčice |
750 g | Hovězí maso zadní |
1 l | Hovězí vývar základní |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
67 g | Paprikové lusky čerstvé |
200 g | Párky jemné |
1 g | Pepř černý mletý |
80 g | Protlak rajčatový |
67 g | Slanina vepřová |
30 g | Sůl |
150 g | Tuk |
200 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 62,3mg |
Draslík | 207,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 28,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,2mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Paprikové lusky čerstvé, Slanina vepřová, Sůl, Tuk, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Hovězí maso zadní, Mouka pšeničná hladká T 650, Párky jemné, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bohdalovský závitek postup přípravy receptu:
1 | Hovězí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, osolíme, opepříme a naplníme připravenou směsí. Plátky zavineme a upevníme nití nebo párátkem. |
2 | Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na tuku ji osmažíme dorůžova. Závitky v základu krátce opečeme, zalijeme částí vývaru a dusíme pod poklicí doměkka. |
3 | Měkké závitky vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, mírně osmahneme a přidáme hořčici, rajčatový protlak a třený česnek. Vše osmažíme, zalijeme vlažným vývarem a dobře rozmícháme. Omáčku za občasného promíchání provaříme. |
4 | Měkké závitky zbavíme nití nebo párátek, přecedíme na ně omáčku přes hustý cedník a krátce vše podusíme. |
5 | Při podávání rozkrojíme každý závitek šikmým řezem a pokládáme náplní nahoru. |
6 | Příprava náplně: Očištěnou slaninu nakrájíme na drobné kostičky, částečně ji roztavíme, přidáme propláchnuté a překájené kysané zelí, opepříme, krátce podusíme a necháme vychladnout. |
7 | Oloupané brambory jemně nastrouháme, necháme chvíli stát, scedíme vodu a brambory vmícháme do zelí se slaninou společně s drobně nakrájenou kapií. |
8 | Touto směsí potřeme rozklepané plátky masa. Do středu plátků položíme kousek oloupaného párku. |