Zapečené hřebenatky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené hřebenatky
Zapečené hřebenatky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 24172 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
10 g | Cukr krupice |
20 ml | Dolin - Vermouth |
800 g | Hřebenatka |
20 g | Máslo čerstvé |
5 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
10 g | Tymián čerstvý |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
100 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 318,4mg |
Draslík | 734,1mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hřebenatka, Sůl, Tymián čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Dolin - Vermouth, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zapečené hřebenatky postup přípravy receptu:
1 | Ostřím nože otevřeme hřebenatky a vyřízneme bílé i oranžové části (oříšek a korál). Opláchneme je rychle pod tekoucí vodou a bílé části překrojíme podélně na poloviny. Prázdné mušle si uschováme. |
2 | Do hrnečku vyklepneme celé vejce, přidáme oba žloutky a cukr. Metličkou vše promícháme a přilijeme rybí vývar, přidáme špetku soli a špetku mletého pepře. Postavíme hrneček do vody ve větším hrnci, dáme větší hrnec na oheň a ve vodní lázni metlickou šleháme obsah, dokud omáčka téměř nezdvojnásobí objem, ale nenecháme ji nikdy vařit. |
3 | Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a krátce na něm za občasného zamíchání osmažíme hřebenatky. Přidáme omytý a osušený tymián, přilijeme vermut a necháme ho na prudkém plameni vyvařit. Přidáme špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře. |
4 | Do každé prázdné mušle dáme trochu připravené omáčky, navrch dáme lžíci hřebenatek a zalijeme je zbývající omáčkou. Mušle rozložíme na pečicí plech a vložíme ho na 2-3 minuty do trouby předehřáté na maximum, aby se omáčka na povrchu mírně zapekla. Po vytažení z trouby hotový pokrm ihned podáváme. |