Polévka z krevet, makrel a plodů moře - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z krevet, makrel a plodů moře
Polévka z krevet, makrel a plodů moře
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 24325 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
400 g | Krevety tygří - loupané |
400 g | Makrela obecná |
500 g | Mušle slávky |
100 ml | Olej olivový |
1 ks | Paprika zelená |
5 g | Pepř černý mletý |
60 g | Petržel - nať |
300 g | Rajčata |
10 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 180,0mg |
Draslík | 782,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,8mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Mušle slávky, Paprika zelená, Rajčata, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Makrela obecná, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka z krevet, makrel a plodů moře postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme rybí plátky, osušíme a pokrájíme na kusy. Nůžkami rozstřihneme po stranách krunýř krevet a vyhodíme. Omyjeme a jemně nasekáme petrželku. Odrhneme mušle, omyjeme pod tekoucí vodou, scedíme a vhodíme do pánve. Přidáme oloupaný a mírně podrcený stroužek česneku, bílé víno, olej, nasekanou petrželku a na středním plameni pod pokličkou za občasného potřesení pánví necháme otevřít. Stáhneme pánev z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a neotevřené mušle vyhodíme, přecedíme jemným sítem a tekutinu z jejich vaření uschováme. |
2 | Papriky omyjeme a drobně pokrájíme. Oloupeme zbývající stroužek česneku a pokrájíme na tenké plátečky, papriku i česnek vhodíme do pánve s 3 lžícemi oleje a 5 minut smažíme. Spaříme rajčata, nahrubo nasekáme a dáme do pánve s paprikou. Osolíme a opepříme. Posypeme polovinou zbylé petrželky a vše dusíme na mírném plameni za občasného zamíchání 5 minut. |
3 | Do omáčky dáme kusy rybího masa, vyloupané měkkýše a uschovanou tekutinu a krevety. Za občasného zamíchání vaříme ještě asi 5 minut. Stáhneme pánev, přidáme nasekanou petrželku a vmícháme olej. Všechny ingredience promícháme a hotový pokrm podáváme v polévkových talířích. |