Polévka z Termoli - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z Termoli
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 24358 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
200 g | Garnát obecný |
200 g | Mořský ďas |
200 g | Mušle slávky |
200 g | Mušle srdcovky |
1 polévková lžíce | Olej stolní |
200 g | Olihně |
60 g | Paprika zelená |
50 g | Paprika žlutá |
2 kávová lžička | Petržel - nať |
200 g | Rajčata |
5 g | Sůl |
200 g | Treska aljašská |
1 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 265,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 53,7mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Mořský ďas, Mušle slávky, Mušle srdcovky, Olej stolní, Olihně, Paprika zelená, Paprika žlutá, Rajčata, Sůl, Treska aljašská, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polévka z Termoli postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme mušličky. Oškrábeme z ryb šupiny, vykucháme je, vykostíme a pokrájíme na kusy. Vykucháme olihně, stáhneme z nich kůži a vhodíme do mísy. Vyloupeme garnáty, odstraníme z nich černé střívko. |
2 | Oloupeme stroužky česneku a mírně podrtíme. Scezené slávky a mušličky vhodíme do pánve, přidáme stroužek česneku, trochu nasekané petrželky, víno, lžíci oleje a necháme je na prudkém plameni pod pokličkou za občasného zatřesení pánví otevřít. Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a vhazujeme je do mísy. Skořápky, mušličky i slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Několik celých mušliček a slávek necháme na ozdobu. Nakonec jemně scedíme tekutinu z jejich vaření a dáme si ji stranou. |
3 | Papriky pokrájíme na proužky. Ve vařící vodě spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek a pak je hrubě nasekáme. V pánvi na zbývajícím oleji osmažíme nasekanou cibuli, přidáme pokrájené papriky, zbytek petrželky a zbývající stroužek česneku, po chvíli přidáme rajčata, špeku soli a pepře, na prudkém plameni vše 5 minut dusíme. |
4 | Přidáme připravené ryby, po chvíli přidáme olihně, garnáty a na středním plameni je pod pokličkou 15 minut dusíme. V polovině této doby přilijeme uschovanou tekutinu z vaření mušliček a slávek. Několik minut před koncem dušení přidáme vyloupané slávky a mušličky. Hotovou polévku podáváme horkou a chceme-li, dáme k ní krajíčky chleba lehce opečené v troubě. |