Tradiční Dhal - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 92 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tradiční Dhal
Celkový čas: | 92 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 72 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 24693 |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
2 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
280 g | Hrách loupaný |
10 g | Kmín celý |
1 špetka | Kmín drcený |
45 g | Koriandr čerstvý |
1 špetka | Koriandr mletý |
1 špetka | Kurkuma |
23 ml | Olej olivový |
2 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 126,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 531,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli koření mleté, Chilli paprička, Cibule, Kmín celý, Kmín drcený, Koriandr čerstvý, Koriandr mletý, Kurkuma, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tradiční Dhal postup přípravy receptu:
1 | Půlený hrách namočíme do vody na 10-14 hodin. Během této doby jej scedíme a dolijeme čerstvou vodou, pokud voda bude moc bublinkatá (z hrachu se po namočení uvolňuje plyn). Hrách potom scedíme a dáme stranou. |
2 | Ve velkém hrnci rozpálíme na středním plameni olivový olej a přidáme celý kmín. Restujeme 1-2 minuty. Přidáme na jemno nasekaný česnek a cibuli, chilli papričky a restujeme dozlatova. Přidáme na jemno nakrájená rajčata a vaříme 5-10 minut. Přidáme sůl, mletý kmín, koriandr, chilli koření a kurkumu. Dobře promícháme, aby se koření smísilo. |
3 | Do směsi vmícháme žlutý hrách, snížíme plamen na minimum, necháme probublávat. Hrnec přikryjeme a necháme provařit, dokud nebude hrášek uvařený a měkký. Přibližně 2 hodiny. Občas zamícháme. |
4 | Přidáme čerstvý koriandr na ozdobu a podáváme. |
Poznámka
Než zkusíme luštěniny(včetně půleného hrachu) a kmín, počkáme alespoň tři měsíce po odeznění příznaků.