Pečené filety z jazyka s bramborovo-hříbkovou kaší - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené filety z jazyka s bramborovo-hříbkovou kaší
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 24834 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
400 g | Brambory |
15 ks | Cibulka jarní |
1 špetka | Cukr krupice |
250 g | Hříbky čerstvé |
240 g | Máslo čerstvé |
1 kg | Mořský jazyk |
5 g | Pepř černý mletý |
150 ml | Smetana 12% (konzumní) |
5 g | Sůl |
250 ml | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 210,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,3mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 108,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibulka jarní, Cukr krupice, Hříbky čerstvé, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mořský jazyk, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Pečené filety z jazyka s bramborovo-hříbkovou kaší postup přípravy receptu:
1 | Oloupané cibulky nakrájíme nadrobno. V pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené cibulky, špetku cukru, osolíme a opepříme. Zastříkneme vodou, přivedeme k varu a cca 25 minut dusíme na mírném ohni. Uchováme teplé ve vodní lázni. |
2 | Houby nakrájíme nahrubo. Uvaříme brambory doměkka. Scedíme a rozmačkáme, do směsí přidáme nasekané houby, smetanu, máslo, osolíme, opepříme a našleháme na jemnou kaši. |
3 | Vývar přivedeme k varu a množství zredukujeme na polovinu. V dalším hrnci necháme zezlátnout máslo, do kterého všleháme zredukovaný vývar. Zhoustlou omáčku uchováme v teplé vodní lázni. |
4 | Omyté a osušené filety osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme máslo a filety zprudka opékáme. Přemístíme do pekáčku a 5 minut dopékáme v troubě předehřáté na cca 180 °C. |
5 | Filety položíme na předehřáté talíře, doplníme kaší, opečenými cibulkami a zlehka zalijeme omáčkou. |