Aspik se zajícem, žampiony a s brusinkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Aspik se zajícem, žampiony a s brusinkovou omáčkou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25101 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
vývar | |
---|---|
40 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
4 ks | Jalovec |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Ocet vinný červený |
5 ks | Pepř černý celý |
40 g | Petržel kořen |
0,5 ks | Pórek |
2 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
1 polévková lžíce | Víno madeira |
2 polévková lžíce | Víno portské |
1,5 dl | Voda pitná |
4 plátek | Želatina |
brusinková omáčka | |
4 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
4 polévková lžíce | Kompot brusinkový |
Aspik se zajícem, žampiony a s brusinkovou omáčkou | |
3 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
750 g | Zaječí kýta |
125 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 99,4mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 33g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,2mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Ocet vinný červený, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná, Želatina, Česnek, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Mrkev kořen, Pórek, Víno portské, Hořčice Dijonská, Kompot brusinkový, Olej olivový, Pepř černý mletý, Zaječí kýta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Aspik se zajícem, žampiony a s brusinkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Stehna ze zajíce omyjeme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. |
2 | Mrkev, celer, petržel, cibuli a pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Očištěné a omyté žampiony nakrájíme na plátky. |
3 | V hrnci si rozpálíme olej a maso zprudka opečeme z každé strany dozlatova, přidáme k němu pokrájenou zeleninu, promícháme, přidáme sůl, tymián, jalovec, zalijeme 150 ml vody a dusíme pod pokličkou přibližně 40 minut. |
4 | Namočíme si želatinu do studené vody. Měkké maso vyjmeme z vývaru, vývar přecedíme do druhého hrnce, přivedeme k varu, dáme do něj pokrájené žampiony, které necháme přejít varem, sítkem je vybereme a vývar necháme chvíli zchladit. Pak do něj rozpustíme vymačkanou želatinu. Do tohoto vývaru přimícháme víno, ochutíme octem, solí a pepřem, už nevaříme. |
5 | Maso ze zaječích stehen pokrájíme na kousky. Nádobu na aspik si vyložíme potravinářskou folií, naplníme ji masem a žampiony. Zalijeme vychladlým aspikem, zakryjeme fólií a necháme přes noc ztuhnout v chladničce. |
6 | Omáčku si připravíme smícháním brusinkového kompotu se lžíci ostré hořčice. |
7 | Druhý den aspik vyklopíme, nakrájíme a ke každé porci přidáme lžíci brusinkové omáčky. |