Provensálské rizoto - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Provensálské rizoto
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 25330 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
60 g | Cibule |
400 g | Cuketa |
40 ml | Olej olivový |
120 g | Paprika červená |
5 g | Pepř černý mletý |
5 g | Provensálské koření |
200 g | Rajčata |
200 g | Rýže Arborio |
5 g | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
150 ml | Víno bílé |
750 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 20,4mg |
Draslík | 786,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 75,3mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cuketa, Paprika červená, Rajčata, Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Provensálské koření, Rýže Arborio, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Provensálské rizoto postup přípravy receptu:
1 | Na olivovám oleji osmahneme nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme propranou rýži, kterou již nemícháme. Podlijeme bílým vínem a vaříme, až se víno zcela vyvaří. Poté podlijeme polovinou vývaru a zakryté necháme ještě jednou vyvařit. Snížíme teplotu a rizoto necháme pomalu asi 20 minut vařit, přitom doléváme vždy pouze tolik vývaru, aby byla rýže právě zalita. Všechnu tekutinu vyvařit. Nyní můžeme rizoto lehce promíchat. |
2 | Provensálská zelenina [25329]: |
3 | Zahřejeme olej, nasekanou cibuli krátce osmahneme, osmahneme prolisovaný česnek, přidáme na kostičky nakrájené papriky a cukety a za stálého míchání osmahneme. Po několika minutách přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata bez semínek, osmahneme, přisypeme provensálské bylinky, osolíme a promícháme a další 2 minuty necháme při mírné teplotě dusit. Chceme-li, aby byla zelenina měkčí, přilijeme trochu vody a podusíme. Tekutinu vyvaříme, podle chuti dosolíme a opepříme a zeleninu opatrně promícháme s rizotem. Podáváme posypané strouhaným parmazánem. |