Bliny s pohankou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bliny s pohankou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 25333 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
100 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko plnotučné |
250 g | Mouka pohanková |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 ml | Olej rostlinný |
5 g | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 220,3mg |
Draslík | 188,4mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 211,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 417,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pohanková, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bliny s pohankou postup přípravy receptu:
1 | Hladkou mouku prosijeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přilijeme vlažnou vodu a s trochou mouky promícháme základ kvásku, necháme jej 30 minut kynout. Přidáme pohankovou mouku, cukr, sůl, přidáme 2 rozšlehaná vejce a vše prohněteme a necháme 30 minut ještě jednou kynout. Poté přidáme vlažné mléko a prohněteme. Zbývající vejce rozdělíme na bílek a žloutek, z bílku vyšleháme tuhý sníh, žloutek vmícháme do těsta. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílku, případně ještě přidáme trochu teplého mléka, aby bylo těsto tekuté. |
2 | V malé pánvi zahřejeme olej, naběračkou naléváme těsto a při mírné teplotě smažíme bliny po obou stranách dozlatova. Je-li těsto nahoře suché, pokapeme je rozpuštěným máslem. |
Poznámka
Hotové bliny podáváme s creme fraiche a kaviárem, případně s uzeným lososem. Můžeme je podávat také pokapané několika kapkami citrónové šťávy a posypané cukrem, případně mazané medem. Péct můžeme i v lívanečníku.