Hovězí jazyk s polskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí jazyk s polskou omáčkou
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 254 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Cibule |
50 g | Citrony |
30 g | Cukr krupice |
3 g | Divoké koření celé |
50 g | Džem rybízový |
1000 g | Hovězí jazyk |
50 g | Hrozinky |
30 g | Mandle |
50 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 ml | Ocet kvasný lihový |
100 g | Povidla švestková |
50 g | Protlak rajčatový |
30 g | Sůl |
100 g | Tuk |
1500 ml | Voda pitná |
250 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 102,5mg |
Draslík | 395,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,8mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citrony, Cukr krupice, Hovězí jazyk, Hrozinky, Mandle, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem rybízový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Povidla švestková, Protlak rajčatový, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Divoké koření celé nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Hovězí jazyk s polskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Hovězí jazyky očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Měkké jazyky oloupeme ještě za tepla a uložíme nad páru. |
2 | Cibuli a zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky a na tuku mírně osmahneme s poloviční dávkou cukru (cibuli přidáme později). Potom přidáme omytý a na plátky nakrájený citron, rybízový džem, koření, rajčatový protlak a švestková povidla. Zalijeme vývarem z jazyka a vaříme. |
3 | Připravíme světlou zásmažku z másla a prosáté mouky, přidáme ji do základu, rozšleháme, dochutíme solí, cukrem a octem. Za stálého míchání nejméně 20 minut vaříme, potom omáčku procedíme. |
4 | Nakonec do omáčky přidáme propláchnuté, spařené a povařené rozinky a oloupané, na nudličky nakrájené mandle a ještě krátce povaříme. |
5 | Při podávání krájíme jazyk na plátky a omáčkou jej přeléváme. |
Poznámka
Hovězí jazyk: bez podjazyčí Zelenina kořenová: mrkev, celer, petržel Divoké koření nemleté: celý pepř, nové koření, bobkový list